Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Adventskalender Barn 2017

Dela

3

3 december

Skyddsängeln på nya uppdrag

-Hörde du inte att hans kompisar förrådde honom?

-Nej, det gjorde jag verkligen inte, svarar Gammelängeln. Vad fräckt! Här har de varit tillsammans med Gud Junior i tre år och är hans kompisar, och så förråder de honom. Vad var det som hände?

-Jo, det var så att Jesus hade bett kompisarna att fixa kvällsmat, kvällen innan allt det där hemska hände. De skulle äta påskmåltid precis som alla anda i Jerusalem. Och när de sitter där så säger Gud Junior: ”Sannerligen, en av er ska förråda mig.”

-Visste Gud Junior om att någon skulle förråda honom?

-Ja, det verkar som det. När han sa det började de alla att titta på varandra och fråga: ”Är det jag som ska förråda dig?” Vilken knäpp fråga: man vet väl om man ska förråda någon eller inte. Men de var alla så upptagna med att fråga Jesus att ingen såg när Judas smög ut. Det var bara jag som såg hur han tog med sig pengapungen och gick ut. Jag smög efter honom en liten bit och han gick in till översteprästen och jag såg hur han fick pengar. I det ögonblicket såg jag skuggan precis bredvid Judas. Då skyndade jag mig tillbaka till Jesus, för jag kände att jag inte kunde vara långt borta från honom en sådan här natt. Det var många skuggor i Jerusalem. Jag var tvungen att ta mig till Jesus och beskydda honom.

-Hann du i tid?

-Ja, det gjorde jag. När jag kom tillbaka så var allt lugnt! De satt där och åt och drack. Och hela rummet var fullt av ljus. Jesus och hans kompisar tror ju alla på Gud och vill vara lika honom.

-Men var det inte någon annan som förrådde Jesus?

-Jo, Petrus, Jesus bästa kompis, förnekad honom. Förneka är inte riktigt samma sak som att förråda. Det var mest det att Petrus inte vågade berätta att han var Jesus kompis och jag tror att Petrus ångrar sig jättemycket nu.

-Tänk att man kan vara kompis och ändå göra varandra ledsna.

-Ja, sådant händer i skapelsen, men inte här i himlen.

-Nej, här i himlen har vi det bra och det verkar som om du Ängla mår lite bättre nu.

-Ja, det gör jag nog, men jag känner mig ändå väldigt misslyckad.

-Varför då? Jag har hört att du har hjälp Jesus på många häftiga sätt.

 

Text: ”Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: ”Tag och ät, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han den åt dem och sade: ”Drick av den alla. Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: nu kommer jag inte att dricka av det som vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet med er i min faders rike.” Matt 26:26-29

Fråga: Vad är det för skillnad på att förråda någon och förneka någon? Om man gör något sådant dumt, kan man bli förlåten?

Bild: Den sista måltiden