Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Adventskalender Barn 2017

Dela

9

9 december

När Ängla tänkte tillbaka på den tiden som hon var med Jesus på jorden insåg hon att hon hade många frågor. Som tur var hade hon råkat flyga rakt in i Wikepedius och han hade många svar.

-Här är en annan fråga, sa Ängla. En gång berättade Jesus en berättelse om en man som skulle gå från Jerusalem till Jeriko. Har du varit på jorden förresten?

-Nej, det har jag inte, svarade Wikepedius. Jag är ju ingen skyddsängel eller budbärarängel och det är ju bara ni som får sätta fötterna på jorden.

-Det hade jag glömt. I alla fall. Det landet som Jesus bodde i var mycket torrt och stenigt. Det fanns många berg och om man skulle någonstans så gick man till fots. Det var ofta svettigt. Jag var med Jesus många gånger när han var ute och gick. Nu är det så att Jerusalem ligger högt upp och Jeriko ligger långt ner. Det är 24 km och tar ungefär en hel dag att gå. Det är jättevackert i Jeriko, med alla dadelpalmer, så jag förstår att mannen ville gå dit.

-Ok, så mannen ville gå till Jeriko, det är väl inget konstigt med det. Han kanske var en köpman som skulle köpa och sälja saker.

-I så fall hade han en väldig otur, sa Ängla.

-Vad menar du med det?

-Jo, när han var på väg så kom det rövare och överföll honom. De slog honom och tog alla hans kläder.

-Oj, det var inte bra!

-Nej, men vet du vad det värsta var?

-Nä, vaddå?

-Jo, på vägen kom det en präst och sedan en levit. Du vet sådana som jobbar för Gud i templet.

-Ja, dem har jag hört talas om, sa Wikepedius.

-Men även om de arbetade för Gud på jorden, så stannade de inte och hjälpte mannen. De gick över till andra sidan vägen, så att de inte behövde vara nära mannen. I stället kom det en man från ett annat land som hjälpte mannen jättemycket.

-Det var väl bra? sa Wikepedius.

-Jo, det var bra, men jag fattar ingenting. Borde inte alla som är med i Gudsklubben hjälpa varandra.

-Jo, det borde de. Men det är kanske inte alla som har förstått vad det betyder att vara med i Gudsklubben.

-Hur menar du? frågade Ängla.

-Tänk dig att du gillar fotboll. Du hejar på ett lag, du går på alla matcher, du tittar på TV och följer fotboll med spänning. Betyder det att du är en fotbollsspelare.

-Nej, man är ingen fotbollsspelare bara för att man hejar på fotboll, man måste ju träna och spela för att vara en fotbollsspelare.  

-Precis, och så är det med Guds klubb också. Prästen och Leviten de hejade på Gud, men de spelade inte i hans lag.  

-Jaha, men kan vem som helst vara med i Guds klubb?

-Det är klart. Det var ju det som Jesus försökte att förklara. Människorna trodde att mannen från Samarien inte kunde vara med i Guds lag, men mannen visade att han förstod vad Gud vill att vi gör. Att vi älskar varandra och tar hand om varandra. Och kommer du ihåg surdegen och senapskornet. Alla får vara med och Gud vill att så många som möjligt blir med i hans klubb.

-Då har jag bara en fråga till.

 

Text: ” Vilken av dessa tre tycker du var den överfallne mannens nästa?” 37Han svarade: ”Den som visade honom barmhärtighet.” Då sade Jesus: ”Gå du och gör som han!” Lukas 10:36-37

Fråga: Varför tror ni inte att prästen och leviten stannade och hjälpte mannen? Varför tror ni att samariern hjälpte mannen trots att deras länder bråkade?

Utmaning: Vi människor tycker inte lika mycket om alla människor. Är det någon i din närhet som du har svårt att tycka om. Försök att göra något snällt mot den personen idag.

Bild: Den barmhärtige samariern