Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Adventskalender Barn 2017

Dela

7

7 december

Ängla märkte att hon fortfarande satt på marken när Liten hade flugit. Det kändes varmt. I himlen var det alltid lagom varmt och lagom ljust. Ängla kom ihåg att i skapelsen var det inte alltid så skönt att sitta på marken. Särskilt inte inomhus. Där var det ofta jordstampat golv och inte så mycket ljus. Det fick henne att tänka på Maria.

Maria hade följt med Jesus mycket. Det var som om hon ville höra allt som Jesus sa. Maria var en av de kompisar som Jesus ofta hälsade på. Hon hade en storebror som hette Lasarus och en storasyster som hette Marta. Alla tre var bra kompisar till Jesus. De bodde i Betania, som låg precis på andra sidan kullen från Jerusalem. När Jesus hade vägarna förbi stannade han alltid där och Marta och Maria bjöd alltid på så otroligt god mat.

Den här gången satt Maria vid Jesus fötter. Hon satt där och lyssnade. Jag tror att hon hade suttit där i flera timmar. Då plötsligt kommer Marta instormande. Hon hade ett ganska hett humör ibland. Särskilt hett var det efter en bakdag, då hon stod vid elden hela dagen. Det här var helt klart en bakdag, för Marta hade mjöl på kinderna och en kavel i handen. Hon klampade rakt fram till Jesus utan att bry sig om att hon störde. Och sedan sa hon med hög röst:

-Jesus, bryr du dig inte om att min syster bara sitter här vid dina fötter medan jag får baka allt brödet själv? Jag vill att du säger till henne att vara så snäll och komma med mig ut i köket och hjälpa till, så att vi alla kan äta snart.

Egentligen tycker jag att Marta hade lite rätt. Det var inte rättvist att Marta skulle behöva laga all maten själv, men Jesus sa.

-Marta sluta att stressa och oroa dig. Ta dig lite tid för det som är viktigt också. Maria har valt att lyssna på mina ord när hon kan och det kan du också göra. När vi äter kommer vi alla att vara hungriga igen, men de ord som Maria har hört kan ingen ta ifrån henne.

Marta klampade tillbaka ut. Efter en liten stund hörde vi hur hon smög in och sedan satte hon sig längst bak i rummet och lyssnade. När Jesus hade pratat färdigt gick Maria tillsammans med Marta ut i köket. Man kunde se att Maria hade suttit länge, för hon verkade lite stel i benen först. Lite senare kom de tillbaka med världens godaste bröd som alla fick äta av.

Ja, Jesus sa ju till och med att han var livets bröd. Undrar vad han menade med det?

 

Text: ”Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket, fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne.” Luk 10:41-42

Fråga: Vad menar Jesus när han säger att han är livets bröd? Tar du dig tid att läsa Jesus ord, precis som Maria lyssnade till Jesus ord?

Utmaning: Läs hela berättelsen om Marta och Maria i Lukas 10:38-42 

Bild: Jesus hemma hos Marta och Maria