Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Adventskalender Barn 2017

Dela

19

19 december

Ängla flög tillbaka till Gammelängelns hus.

-Titta vad jag har hittat, sa Gammelängeln till Ängla.

I handen höll han Änglas gamla jordglasögon. Ängla satte på dem och tittade ner. Hon såg Maria, Gud Juniors mamma. Hon grät jättemycket. Hon satt utanför templet tillsammans med de andra kvinnorna. Kvinnorna fick ju inte gå in i själva templet, men de fick sitta utanför.

Då kom Ängla ihåg den gången för länge sedan när Jesus var 12 år gammal. Familjen hade varit i templet och firat påsk. Det var jättemycket människor i Jerusalem. Josef och Jesus hade gått in till männens tempelgård och Maria fick vänta utanför med kvinnorna. Ängla hade inte förstått varför kvinnorna inte fick vara där männen fick vara. Så var det inte i himlen. Alla fick vara överallt.

Sedan hade Josef kommit ut och letat upp Maria och sagt att de skulle gå hem. Maria hade packat ihop alla deras saker och sett till att de små barnen var med. Hon hade frågat Josef om han hade sett Jesus, men Josef hade bara sagt att han hade sagt till honom att det var dags att gå hem. Jesus hade hängt med sina kompisar och bara nickat.

De började den långa resan hem. Tänk att det inte märkte att Jesus inte var med. Och inte Ängla heller. Alla deras skyddsänglar var med och hjälpte barnen när de blev trötta eller var rädda. Det kanske inte var så konstigt att de inte märkte att Ängla inte var med, men de borde ha märkt att Jesus inte var med dem.

Ängla satt uppflugen på en mur och lyssnade på Jesus. Han satt tillsammans med alla de smarta männen som arbetade i templet. De diskuterade både det ena och det andra. Jesus hade ju alla svaren, men ibland lät han de vuxna berätta svar som han redan visste eftersom han inte ville visa att han var smartare än dem.

Då hörde Ängla Josef och Maria. De ropade: ”Jesus, Jesus, var är du?” Till sist öppnar Josef dörren. Maria fick stå utanför eftersom hon inte fick komma in till männens tempeldel. När Jesus kom ut till Maria, slängde hon sig om halsen på honom. ”Var har du varit? Vi var har varit jätteoroliga!” ”Ja, men jag har ju varit med Pappa Gud här i templet.” Det var allt Jesus sa och det var ju sant. Han hade inte gått någonstans. Det var ju Josef och Maria som hade gått sin väg. De hade till slut märkt att Jesus inte var med när Jesus kompisar kom och Jesus inte var med dem.

Sedan gick dem hem till Nasaret. Nu började Ängla drömma om Nasaret…

 

Text: ”Han svarade: ”Varför skulle ni leta efter mig? Visste ni inte att jag måste vara hos min fader?” Lukas 2:49

Fråga: Vad menade Jesus med att han var hos sin fader?

Utmaning: Jesus menade inte att vara elak mot Josef och Maria, men den här gången blev det tokigt. De letade i tre dagar efter honom. Brukar dina föräldrar ta hand om dig? Försök att göra något snällt mot dem idag. 

Bild: Jesus 12 år i templet