Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Adventskalender Barn 2017

Dela

12

12 december

Ängla bestämde sig för att se om hon kunde hitta Wikepedius igen. Han hade haft så många bra svar på alla frågor som Ängla hade och nu hade hon ju nya frågor att fråga.

Hon flög runt himlaparken, men där var han inte, så hon bestämde sig för att flyga in i den Underbara staden. När hon kom in såg hon en skylt som hon inte hade sett förut. Det stod: ”Skyddsängelskola” på den. Fanns det en skyddsängelskola, det hade det inte funnits när Ängla var i himlen sist. Undrar vad det var för skola. Hon följde skylten och kom till slut till en stor byggnad där det stod ”Skyddsängelskolan”. Det var då som hon hörde Wikepedius röst från ett av fönsterna på andra våningen. Hon flög upp och satte sig utanför fönstret. Där satt hon och lyssnade.

-Innan Adam och Eva lyssnade på Morgonstjärna, så fanns det ingen död. Men ni har alla sett genom era jordglasögon vad död är. Ni har också märkt att det är mycket annat dumt som Morgonstjärna och hans skuggor håller på med. De ljuger och försöker få människorna att slåss mot varandra.

Ängla tänkte att Morgonstjärna lyckades väldigt bra på jorden. Det var ofta som det var bråk och det var jobbigt.

Hon kom ihåg berättelsen som Jesus berättade om en kille. Den här killen hade det jättebra. Han bodde på en stor gård. Trots det så ville han ha något mer. Det var som om Morgonstjärna viskade i hans öra: Du kan få det ännu bättre om du hade mer pengar. Morgonstjärna gjorde ofta så. Han viskade i människornas öron och fick dem att inte vara nöjda med det de hade. Killen lyssnade till Morgonstjärna och gick till sin pappa och bad pappan om alla de pengar som han skulle ärva när pappan dog. Det var ju samma sak som att säga till pappa: ”Jag önskar att du var död, så att jag kunde ärva dig nu.”

Trots att pappan var ledsen för att killen ville ha pengarna, så gav han dem till honom i alla fall. Trots att killen inte hade förtjänat dem.  

Killen sa inte ens tack, utan stack direkt in till en stor stad. Där levde han ett lyxliv. Han använde alla sina pengar på att festa och köpa fina saker. Det var jättemånga som ville vara kompis med killen och han tyckte att han hade det jättebra. En dag var alla pengarna slut. Killen visste inte vad han skulle göra, så han gick till sina nya kompisar och frågade om han fick bo hos dem. Men det var ingen som ville ha något med honom att göra nu när han inte hade några pengar. Till slut fick han jobb hos en grisbonde. Han hade inga pengar att köpa mat för så han åt grisarnas mat.

Vad dumt det blev, bara för att han lyssnade på Morgonstjärna. Ja, fast sedan bestämde han sig för att gå tillbaka hem till sin pappa. Vad jag inte fattar är varför pappan tog emot sonen. Sonen hade ju tagit alla pengar, slösat bort pengarna på andra och inte gjort något för att hjälpa till hemma. Ändå gjorde pappan en stor fest för sonen.

Men, vad var det som luktade så gott? Ängla kände doften och det verkade komma från huset på andra sidan gatan. Det var ett nytt hus. Ängla bestämde sig för att flyga dit.

 

Text: ” Sonen sade: ’Far, jag har syndat mot himlen och mot dig, jag är inte längre värd att kallas din son.’ Men fadern sade till sina tjänare: ’Skynda er att ta fram min finaste dräkt och klä honom i den, och sätt en ring på hans hand och skor på hans fötter.” Lukas 15:21-22

Fråga: Varför tror du att pappan välkomnade sin son hem, även om han hade varit elak?

Film: En modern version av berättelsen Se här

Bild: Den förlorade sonen